De Bar

Het café ligt midden in De Koog op een A-locatie. Het heeft in de loop der jaren al vele namen en eigenaren gehad.

Meest bekend was het als ’t Praathuis, Chaos en Geen Idee, en recentelijk als Alt Amsterdam.

Het publiek
Het publiek komt uiteraard voornamelijk in het toeristenseizoen. Hier heeft het café al een flinke schare vaste gasten onder. Sinds echter afgelopen jaar de regenboogvlag erboven is gehangen, heeft de groei aan bezoekers een vogelvlucht doorgaan. Vanaf de dag dat de regenboogvlak in de mast ging, hebben we de hele zomer nieuwe ‘roze’ gasten mogen ontvangen. En gelukkig voelde iedereen zich direct thuis, waardoor de zomer (ondanks de Corona) een daverend succes werd!

Dit samen met de gezellige Hollandse muziek en de gezelligheid van het personeel, heeft ervoor gezorgd dat het café getransformeerd is van een ‘leuk alternatief’ naar ‘vaste stamkroeg’ voor velen.

Maatschappelijke rol van het Café
Met het ophangen van de Regenboogvlag hebben we ook een maatschappelijke rol op het eiland op ons genomen. Ondanks dat Texel alles heeft wat de meeste mensen nodig hebben in het dagelijks leven, is er voor een flinke groep inwoners (en toeristen) een ‘bladzijde’ die ontbreekt. En wel die voor de belangen van de LHTBI-gemeenschap. En dan zullen veel Texelaars zeggen “Oh die 15 mannen?”… Maar daar vergist men zich in! Volgens diverse onderzoeken voelt tussen de 1 op de 10 en 1 op de 15 mensen zich (ook)(seksueel) aangetrokken tot mensen van hetzelfde geslacht. Plat gezegd zitten er in een klas van 30 kinderen dus statistisch 2 tot 3 kinderen die later waarschijnlijk zullen gaan worstelen met hun geaardheid! Voor meer informatie verwijs ik u naar het onderzoek hierover van Movisie. Zeker leerzaam om eens door te lezen!

Wat daarnaast nog even gemeld moet worden, is dat ik mij niet alleen richt op ‘Seksueel anders georiënteerden‘. Veel mensen denken in hokjes ‘homo/lesbisch, hetero of biseksueel’. Maar er is een veel grotere verscheidenheid hierin. Het gaat ook om Genderidentiteit, dus voelt men zich man of vrouw of genderneutraal of een combinatie. Velen zullen moeite hebben dit te begrijpen, maar er zijn veel mensen die hiermee worstelen. Zo kunnen mensen die transgender worden om zich lichamelijk te kunnen integreren met hun geestelijke genderidentiteit. Gelukkig is de wereld op dit vlak flinke stappen aan het maken, niet alleen in acceptatie, maar ook in mogelijkheden.
Tot slot van dit rijtje hebben we ook nog te maken met Genderexpressie. Iemand kan dus wel mannelijk zijn en zich ook tevreden stellen met zijn geslacht, maar wil zich wellicht alsnog vrouwelijk(er) gedragen. Dit kan variëren van een ‘vrouwelijk loopje’, een mooie designer handtas tot bijvoorbeeld het lopen in vrouwenkleding. Deze persoon hoeft dus niet perse ‘homoseksueel’ te zijn, en ook hoeft men niet te twijfelen aan de genderidentiteit. Deze persoon wil zich op bepaalde momenten, of wellicht altijd, gewoon meer conform een vrouw zich kleden of gedragen. Er zijn legio voorbeelden te vinden waarbij dit ook gebeurd in een heteroseksuele relatie. De term LHBTI wordt vaak gebruikt, maar eigenlijk kan je inmiddels bijna elke letter van het alfabet toevoegen. Lees hier meer uitleg over de nog completere versie: LHBTIQAPC.

Wat heeft dit te maken met het café en de noodzaak dat deze zijn huidige vorm en positie behoud? Het café is een baken voor mensen die zoeken. Wellicht zoeken ze gelijkgestemden voor ervaringsverhalen of voor een romantisch nacht… Maar wellicht zoeken ze ook een luisterend oor en advies! En dat is iets dat wij dit jaar al ontdekt hebben.
Feit: het eiland heeft meerdere homomannen, meerdere lesbische vrouwen, meerdere transgenders en zeker vele biseksuelen! Zij verdienen een sociale plek waar ze zichzelf kunnen zijn, niet veroordeeld worden, advies kunnen krijgen, in contact gebracht kunnen worden met mensen die hetzelfde voelen of meemaken.

Zonder namen, wil ik wel een paar mooie voorbeelden opnoemen die we dit jaar meegemaakt hebben en waar we echt trots op waren dat zij hun weg naar ons café gevonden hadden.

  • Op een avond kwam er een dame binnen die al iets ouder was. Mooi opgemaakt, leuk gekleed maar tijdens het gesprek hoorde wij al direct een mannelijke stem. Het ging om een heer die het soms prettig vond om zich als vrouw te kleden en op te maken. Hij had niet het gevoel in het verkeerde lichaam geboren te zijn, maar het voelde gewoon fijn om zich soms eens van die kant te kunnen laten zien. De heer was netjes getrouwd, zijn vrouw wist ervan. In de eigen woonplaats had zijn vrouw liever niet dat hij zo over straat ging, maar op vakantie mocht het. En hij had ons café via internet gevonden als de plek waar hij het ook tot uiting mocht brengen. Zij is die week meermalen geweest en wij hopen haar volgend jaar weer te mogen begroeten!
  • In de Coronatijd trouwen was voor velen al geen pretje. Het mocht niet groots en de huwelijksreizen naar verre oorden zaten er voor velen niet in dit jaar. Toch hebben wij dit jaar meerdere LHBTI-koppels mogen ontvangen die getrouwd waren en hun huwelijksreis op Texel vierden. Wij hebben ons best gedaan om het ook echt te vieren voor ze. En ik persoonlijk ben met 1 koppel en 2 dames die zij leerde kennen in ons café nog een hele dag de hort op geweest. Er ontstonden vriendschappen door! Een mooi geschenk!
  • Veel jongeren worstelen nog met hun gevoelens. Twijfel zegt eigenlijk vaak al genoeg dat er iets speelt, maar op jonge leeftijd kan je het wellicht nog niet plaatsen. Wij hebben dit jaar meerdere gasten ontvangen die alleen aan de bar kwamen zitten. Ikzelf heb als grote voorbeeld de uitbater van een homokroeg in Utrecht (Feibe van de Bodytalk), en wat mij daar opvalt is dat er altijd wel even een babbeltje met iemand gemaakt wordt als hij of zij alleen komt. Iedereen moet zich welkom en thuis voelen. Met de meeste gasten die dus alleen binnen komen, maak je even een babbeltje. En velen maken dezelfde opmerking “Is dit een gay(friendly) bar? Dat had ik nog niet eens gezien!”. De regenboogvlag van 1.50 bij 1 meter boven de ingang was wellicht slecht te zien.
    Maar al snel komen de gesprekken er toch op dat men ‘het nog niet weet’. De meest humoristische bleef toch wel de heer die zei 97% hetero te zijn. Het komt uiteindelijk altijd vanzelf eruit. Zo onbewust waren ze de kroeg niet in gestapt, ze zochten een praatje. Even erover kunnen praten en hopelijk wat wijze woorden ontvangen. En ja, sommigen zullen ook zeker binnen komen om uiteindelijk eens ‘te proberen’. Het voordeel in ons café is wel dat de vraag ‘ben jij bi/homo/lesbisch?’ niet zo snel veroordeeld zal worden door de ander als wellicht elders. En de slagingskans zal ook zeker groter zijn.
  • Een ander prachtig voorbeeld van dit jaar, waren drie heren die in een liefdesrelatie zaten met z’n drieën en een bepaalde kledingvoorkeur hadden. We kunnen het wellicht ‘leernichten’ noemen zoals dat in de volksmond heet. Ik persoonlijk spreek liever over een voorliefde voor leer, rubber et cetera. De eerste dag waren ze nog redelijk ingetogen, maar ze kwamen elke dag terug! En gaandeweg in de week kwamen ze steeds meer in vol ornaat op het terras zitten. En niemand die er vreemd van opkeek, zoals het hoort. Zij voelen zich er prettig bij en je zag dat hun driehoeksrelatie prachtig werkte. Het is liefde immers die verbind. En bij hen was het liefde en een gedeelde voorliefde.

Ik kan nog vele voorbeelden noemen, maar ik denk dat het punt wel duidelijk is. Het is niet zomaar een café, het is een sociale meerpaal die velen nodig hebben. En die wil ik graag als nieuwe eigenaar doorzetten en voor de toekomst veilig stellen! Helpt u mij zodat ik met het café in de toekomst nog vele anderen kan helpen?

Foto’s
Hieronder een overzicht met foto’s van het in- en exterieur. Op de pagina ‘Sfeerfoto’s‘ staan foto’s die gemaakt zijn tijdens de leuke middagen en avonden.